Voeding

Volkoren brood

Een heel makkelijk en heerlijk brood om zelf te bakken. Geen kneden, geen dagenlang rijzen.

Volkoren brood

Een makkelijk en heerlijk brood, gebakken in een zogenaamde Dutch Oven.

Bereidingstijd 10 minutes
Kooktijd 45 minutes
Totale tijd 55 minutes

Wat heb je nodig?

  • 3 cups volkorenmeel
  • 1/4 theelepel gist (droog, uit een zakje)
  • 1 theelepel zout
  • 1,5 cups heet water (niet kokend'

Hoe doe je het?

  1. Doe het meel, de gist en het zout in een kom en roer het even om.

  2. Voeg 1,5 cup heet water toe en roer alles goed om. Er ontstaat een plakkerig deeg. 

  3. Doe het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Laat de kom minimaal 3 uren op het aanrecht staan, langer mag ook. Het hoeft niet per se op een warme plek. 

  4. Bestuif je werkoppervlak met wat meel en schraap het deeg uit de kom. Strooi ook wat bloem over het deeg en je handen. 

  5. Het deeg een beetje over elkaar vouwen en maak met behulp van je handen en een deegschraper een mooie bol.

  6. Doe in een andere kom een vel bakpapier en laat het deeg daarop rusten. Afdekken met een handdoek en nog even op het aanrecht laten staan tot je oven helemaal is voorverwarmd tot 230 graden, mét de Dutch Oven er in met de deksel erop.

  7. Een Dutch Oven is niets anders dan een gietijzeren braadpan die ook in de over kan. Ik heb een mooie blauwe, van 28 cm doorsnee.

  8. Ik verwarm de oven altijd iets hoger voor. Met het openen van de over verlies je weer veel warmte, vandaar. Haal de Dutch Oven uit de oven, deksel eraf en laat het bakpapier met deeg in er zakken. 

  9. Deksel er weer op en laat 30 minuten bakken. Daarna de Dutch Oven er weer uit, deksel eraf en verwijder het bakpapier. Zet de oven op 200 graden en laat het brood nog 10/15 minuten bakken, afhankelijk hoe hard je de korst wilt hebben.

  10. Daarna op een rooster laten afkoelen. Eet smakelijk!